Inför AIK – slutspelsstarten

På lördag inleds slutspelsserien med ett möte mot AIK på Hovet. Hemmalaget AIK startar slutspelsserien med 3 poäng och Almtuna med 2 – toppmöte i serien direkt med andra ord. Kan Almtuna som trivs relativt bra på Hovet ta med sig poäng hem till Uppsala?

Slutspel är något helt annat än serielunk, nu steppas det mesta upp. Det brukar vara lite tuffare där ute på isen och en del tjuv- och rackarspel och domarna brukar också tillåta det i högre grad än i serielunken – och det gäller att vara med från start. Speciellt när det är en kort serie på fem matcher med enkelmöten mellan lagen – därför var det också viktigt att hamna så högt upp som möjligt i grundserien eftersom det ger bonuspoäng och en hemmamatch mer än de som kom lite längre ner. AIK kom trea i serien och fick med sig 2 poäng medan Almtuna som kom fyra fick med sig 2 poäng och Björklöven 1 poäng dessutom får de tre lagen tre hemmamatcher i slutspelsserien vilket naturligtvis ger fördel i det korta seriespelet och då kanske framför allt bonuspoängen var viktigast.

Almtuna åker på lördagen till Stockholm för att möta AIK i den första matchen. Lagen har mötts fyra gånger i grundserien och har nog bra koll på det mesta hos varandra. Lördagens hemmalag AIK vann tre av de fyra mötena i grundserien 4-2 (h), 4-1 (b) och 4-2 (b). Almtuna vann en match – som spelades på AIKs hemmaplan Hovet – med 2-1. Ser vi tillbaka några år så har faktiskt Almtuna trivts hyfsat bra på Hovet – i tävlingsmatcher sedan 09/10 så ser en tabellrad med Almtuna-ögon ut så här: 11 4 1 0 1 5 30-35 (-5) 15.

I slutspels-/kvalsammanhang har lagen sedan 2010 mötts tre gånger och då har AIK vunnit alla dessa möten. 2010 4-1 (h) och 2-1 (b) – förra säsongen möttes man i slutspelsseriens sista omgång och Almtuna som redan var borta från slutsegern då stretade ändå emot riktigt bra mot AIK som jagade seriesegern och fortsatt kval. Almtuna hade faktiskt ledningen med 2-1 och när tredje perioden startade så var ställningen 2-2. AIK kunde sedan 47:50 göra 2-3 genom Olsson-Trkulja och 2-4 52:36 sedan kunde inte Almtuna komma tillbaka målmässigt även om man verkligen försökte då ju Västervik faktiskt var med i striden om seriesegern och Almtuna ville verkligen göra vad man kunde. Men i slutminuten kom sedan 2-5 genom Almtorp och AIK vann slutspelsserien samt fick kvala vidare. Det är kanske dags att Almtuna bryter den slutspelstrenden nu?

Almtuna gör sin tredje raka slutspelsserie. AIK sin andra raka slutspelsserie – året innan dess var man seriesegrare och fick så småningom direktkvala om en plats i SHL mot Karlskrona. Pantern gör sin andra raka slutspelsserie. Oskarshamn gör sin andra slutspelsserie – man spelade i slutspelsserien 15/16 senast. Södertälje har spelat i kvalserien till HockeyAllsvenskan 14/15, 15/16 och 16/17. Björklöven spelade i slutspelsserien 14/15 som då var lite annorlunda då tre lag gick vidare och Björklöven slutade fyra. Så samtliga lag har erfarenhet av slutspelshockey de senaste åren om än på olika nivå.

Vad lagen gjort i grundserien är nu lagt åt sidan och glömt – såväl poäng som mål, assist, räddningsprocent utvisningar med mera. Nu får vi se vilka spelare som stiger fram och höjer sig? Vilka älskar detta med slutspel och vilka tar sina lag genom den korta slutspelsserien bäst? Är det de mer rutinerade rävarna i lagen eller rent av någon ungtupp? Det gäller dock för samtliga spelare att ställa in sig på att det kommer att bli tuffare än i grundserielunken och där kanske de rutinerade spelarna som har varit med i slutspel förr har ett försprång?

Hur Almtuna ställer upp på lördag får vi se när laguppställningen blir officiell någon timme innan matchstart. Nu är det slutspel som sagt. 🙂

Tabellen vid matchstart:
AIK 3 P
Almtuna 2 P
Björklöven 1 P
Oskarshamn 0 P
Pantern 0 P
Södertälje 0P

Lördagens matcher:
AIK – Almtuna
Björklöven – Pantern
Oskarshamn – Södertälje

//Tjärnis

Kommentera