Intervju med målvaktstränaren, Henrik Törmä

Jag träffar Almtunas målvaktstränare, Henrik Törmä strax innan han ska ut på ett ispass med skolelever som har hockey på schemat.

Tja hur är läget ?
– Tackar som frågar, jag mår bara toppen

Hur trivs du som ansvarig målvaktstränare i Ais?
– Underbart, det är få förunnat att få jobba med sin hobby. Och speciellt med ”mitt” gebit som målvaktstränare.

Ett stort steg från att vara kakelugnsmakare?
– Ha ha, ja det får man väl säga men jag har hållit på med hockey även när jag jobbade med ugnarna. Men nu har jag sagt upp mig eftersom jag har ett tvåårskontrakt som målvaktstränare och jag kände att jag ville satsa helhjärtat på det.

Har du någon kontakt med den förre målvaktstränaren, Micce Andreasson?
– Nej, ingen alls faktiskt men det beror nog mer på att våra vägar inte korsats. Jag höll på med juniorerna när han skötte A-laget innan men nu är han inte längre kvar inom AIS.

Hur är ditt samarbete med de övriga tränarna?
– Suveränt skulle jag säga, alla är hur trevliga som helst och vi bollar mycket idéer fram och tillbaka. Jag har ansvaret för målvakterna, Ragge (Marcus Ragnarsson) har ansvaret för backarna och Tobbe (Tobias Pehrsson) har anfallet medan Niklas (Eriksson) har det övergripande ansvaret

Kan du påverka vem som ska stå eller är det Niklas (Eriksson)som avgör vem som ska stå?
– Det är Niklas som talar om vem som skall stå fast jag kan ju ge honom hintar om vem jag tycker ska stå beroende på dagsform och så vidare.

Hur stor roll har du egentligen för målvakterna?
– Målisarna och jag har ett bra samarbete, dom är ju här för att dom är bra, sen kan jag hjälp till att ”förädla” dom samt slipa på detaljer för att ge dom bättre förutsättningar.

Vad tycker du om att ”bara” ha en egen målvakt och ett inlån?– Idag har vi tre målvakter, det är Johan Johnsson som är säsongsinlånad från Brynäs med undantag för J-VM när/om Brynäs Felix Sandström blir uttagen. Sen har vi vår ”egna” Charlie Torstensson som är inne på sitt andra år i AIS även om han var utlånad till division 1 laget Varberg i fjol. Sen har vi själva lånat ut vår tredje målis, Martin Olsson till Vallentuna på liknande villkor som lånat Jonas. Hur det blir i framtiden får vi se, båda våra egna målvakter är på sina sista kontraktsår. Och Jonas är ju som sagt bara inlånad.

Hur tänker ni under J-VM när Jonas antagligen blir hemkallad till Brynäs, Vem blir backup till Charlie?
– Som jag sade innan så har vi Martin som vi kan ta hem eller så har vi duktiga målvakter här i J20 laget.

Jag vet att Johan ”Honken” Holmquist tränat här några omgångar och vad jag vet så är han fortfarande kontraktslös, skulle han kunna var ett tänkbart alternativ?
– Nej, inte som det ser ut nu. Att han varit här beror på att vi frågade om han skulle vilja hjälpa oss när vi hade ett längre speluppehåll och Pekka(Alcén)Brynäs målvaktstränare kallade hem Jonas då och vi hade bara en målvakt att tillgå. Sen vet vi ju alla att Honken är en tillgång bara han kliver in i ett omklädningsrum. Så det är en winwin situation när han är här samt att han får lite isträning.

Ni ligger just nu på en sjätteplats, lite bättre än vad alla så kallade experter trodde, vad är det som gör att ni gått så bra enligt dig?
– Jag tycker det är rätt fantastiskt att vi inom AIS klarar av att hålla denna höga nivå med tanke på allt som händer och har hänt. Hela kansliet är skiftat, vi har haft en tuff rekonstruktion, vi har varit tvungna att sälja spelare under säsong med mera. Men att vi är så här bra förvånar inte mig för jag ser dessa killar varje dag och jag vet vilken energi de har och ger.

Ikväll möter ni Leksand, hur känns det?
– Skönt, det brukar bli full fart när dom kommer på besök, ett bra tryck på läktaren och bra fart på isen, trots att de just nu är ett bottenlag så vet vi att de kommer krypa sig uppåt i tabellen vad det lider.

Jag tackar och och passar på att lyckönska Henrik för pratstunden och jag hoppas komma tillbaka med fler intervjuer inom snar framtid.

 

//Wallis

Kommentera